The Real Mission Impossible

Ønsketransporten ble kontaktet 15. oktober 2019, av Lise som er gift med Bjørn. Bjørn fikk diagnosen ALS i 2017, men mistet ikke motet til tross for dette. Han har kjempet mot sykdommen fra første stund.

Sammen med Bjørn og Lise ble det planlagt en familietur til Preikestolen, da dette var Bjørns store drøm. Vi ønsket å få dette til, men møtte på flere utfordringer underveis av ulik art; blant annet Covid-19 som førte til utsettelse av nødvendig behandling for Bjørn, samt at Bjørns sykdom også forverret seg. Dette førte til at turen som var planlagt til 6. april 2020, Bjørns 49 års dag, måtte flyttes. Først i sommer kunne vi re-oppta planene og sette en ny dato. Vi kom frem til at 8. oktober var den første datoen vi hadde mulighet til å klare å gjennomføre med tanke på planlegging, men grunnet årstid kunne vi heller ikke vente lenger mtp usikkerhet ift. vær. Vi krysset fingrene for at denne oktober-torsdagen ville gi oss flott høstvær, uten vind og med grei temperatur.

Dermed var «The real mission impossible» et faktum.

Foto: Akelifoto – Elise Åkesson

Torsdag 8. oktober kl 8 om morgenen var 70 frivillige, inkludert flere av Bjørn og Lises gode venner, samlet for å utføre «the real mission impossible». Alle fikk tildelt en rolle i ulike grupper;
– En fortropp med Bjørn og Lises venner og deres familier, Bjørn og Lises barn, samt en kjentmann.
– En hovedtropp med to vognlag, samt innbyttere, medisinsk ansvarlige for Bjørn, bærere av medisinsk utstyr, reservedeler og sikring, en stifinner, sikringsansvarlig og bærere/utleggere av skinner.
– I baktroppen var bærere av mat og diverse utstyr, samt en ekstra båre.

Turen startet kl 9, i flott høstvær med temperatur rundt 10 grader. Fremdriften var langsom, men tilstede og motivasjon var på topp! Humøret på samtlige i følget var helt enestående.
Etterhvert ble det noe regn, og det ble foretatt en sikkerhetsvurdering hvor det ble satt en deadline. Om det i det hele tatt var mulig, førte det til økt motivasjon og toppen ble nådd kl 15.50, til stor jubel fra samtlige til stede, og det ble felt tårer fra noen og enhver.

Toppen feires behørig med Champagne – og tid til å nyte utsikten

Tid til foto med familie, venner og hele laget er viktig

Nedturen ble raskt mer utfordrende enn oppturen da høstværet innhentet oss med pøsende regn og vind. Alle som ikke var helt nødvendig for nedfarten var da allerede sent i retur til basecamp. Det ble besluttet at Bjørn skulle flyttes over fra stol til båre for å beskyttes bedre, samt for å øke fremdriften. Dette var et riktig valg og vi kom oss raskt lenger ned i terrenget og fikk le for vinden. Regnet fulgte oss hele veien ned, men stemningen var upåklagelig og samarbeidet enestående! Bjørn som fikk den lengste og tyngste turen av oss alle, holdt motet oppe og gjorde sitt for at vi skulle komme oss raskest mulig ned.

Foto: Terje Myrstad

De siste timene ble gått i mørke, med god hjelp av hodelykter som lyste veien for oss. Vi var tilbake i basecamp kl 21.30, tolv og en halvtime etter start. En gjeng med glade, men utslitte turgåere. Til tross for en strabasiøs tur, spesielt for Bjørn, var hans spontane svar når han ble spurt om det var verdt det, JA!I døgnet etter turen har tilbakemeldingene strømmet på fra deltakere som uttrykker takknemlighet for å ha fått lov til å dele denne opplevelsen med Bjørn. Såre og slitne muskler og verkende kropper blir beskrevet, samt opplevelsen av å ha blitt overkjørt av en lastebil, men alle er enige om at de ikke ville vært turen foruten!

Foto: Marie Anette Brandsøy Cock

Vi i Ønsketransporten kjenner på akkurat det samme, og vet at denne turen aldri kunne blitt gjennomført uten Bjørn og Lises enorme positivitet og livsglede, samt deres tillit til mennesker. Vi føler oss heldige som er blitt kjent med en så flott familie, og er glad for å se at de har svært gode venner rundt seg. Denne turen er noe vi alle vil huske, og tar med oss videre. De frivillige som gjennomførte oppdraget består av en stor gjeng muskelsterke karer fra ulike hold, som var tett på Bjørn under hele oppdraget og fysisk sørget for at Bjørn kom seg opp og ned, håndballrekruttene fra Nærbø IL, en gjeng med fantastiske og utholdende ungdom som ytte maks under hele turen med bæring og utlegging av skinner, samt fraktet båren opp og ned x flere. Videre var det en stor gjeng med positive mennesker som bidro med sin kompetanse av ulik art. Vi kunne ikke vært noen av dere foruten!!

Tusen takk til dere alle sammen!! «The real mission impossible accomplished»

Vi vil takke alle som har bidratt og sponset oss med både mat, utstyr og generell generøsitet. Dere gjorde dette mulig! Alle bilder og personopplysninger er gjengitt med tillatelse av Bjørn og hans familie, samt av de som har tatt bildene.

Foto: Akelifoto – Elise Åkesson
Ønsketransporten